Perşembe, Temmuz 30

Kayseri Mantisi

Mutfak kulturu oldukca zengin olan ulkemizin Kayseri yoresine ait manti tarifini vermek istiyorum.Bu manti icin genelde bir kasiga kirk tane sigar derler.Her ne kadar bir kasiga olmasada bir kepceye kirk tane sigar ve oldukca kucuk yapilir.Bu mantiyi ben yapmadim.Esimin memleketi Kayseri ve bu enfes manti ta Turkiyeden buralara kadar geldi.Esim kayinvalideme "annecigim mantini ozledim" demisti o da sagolsun buraya gelen bir arkadasimiz ile gondermis.Yani yoresel lezzetler sinir tanimiyor.






Malzemeler;
3 bardak un
1 yumurta
1 bardak su
Bir miktar tuz

Ici icin;
250 gr kiyma
1 kurusogan(rondodan gecirilmis ve suyu sikilmis olacak)
Karabiber
Tuz
Pul biber
Reyhan
Sosu icin;
2 kasik siviyag
2 kasik tereyag
2 kasik biber salcasi
1 kasik domates salcasi

Sarmisakli yogurt
Sumak

Oncelikle ici hazirlayalim ve hamurumuzu yoguralim.Hamur cok sert olacak yoksa manti kendini saliyor ve yapisma ihtimali artiyor.Hamurumuzdan bezeler alarak aciyoruz ve kucuk kareler seklinde keserek icini dolduruyoruz.Hazirladigimiz kucuk mantilarida bir bez ortulmus tepsiye diziyoruz.
Pisirme islemi ise soyle;
Bir buyukce tencereye su koyarak kaynatiyoruz ve icine bir tutam tuz atiyoruz.Daha sonra mantilari kaynayan suya atarak haslamaya birakiyoruz.Ote yandan bir tavaya iki kasik tereyagi ve iki kasik sivi yagi koyuyoruz ve kaynamakta olan mantinin suyundan da iki kasik ilave ediyoruz.Salcalarimizida ekleyerek karistiriyoruz ve 5 dk.pisiriyoruz.Daha sonra haslanan mantimizin altini kapatarak suzmeden evvel iki bardak saguk suyu haslanmis mantilarin uzerine dokuyoruz.Bu islemden sonra mantilar dibe cokerek suyu uzerine cikiyor.Daha sonra suyunu biraz suzuyoruz.Kayseri mantisi biraz sulu oluyor.Hazirladigimiz sosu tenceredeki mantinin uzerine dokuyoruz ve iyice karistiriyoruz.Tabaga aldigimiz bir miktar mantimizin uzerine sarmisakli yogurt dokerek servis yapiyoruz.Arzuya gore uzerine sumak ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder