Pazartesi, Ekim 12

Bir Ev Ekmegi Daha

Ekmekler en onemli besin kaynaklarindan biridir.Dengeyi saglayarak yedigimiz takdirde sagligimiz icin gereklidir.Taa Osmanlidan gunumuze kadar uzanan bir gecmisi olan ekmegin yapimina da cok onem verilirdi.Sarayda ekmekler için iki çeşit un kullanılmaktaydı. Has un, diğeri ise Fodula unudur. Savaş ve iklimsel nedenlere bağlı olarak yaşanan kıtlık dönemlerinde ayaklanmalara neden olduğundan, Osmanlı’da ekmek yapımı ve dağıtımı bizzat padişah ve sadrazam kontrolünde yapılmıştır.

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul Belediye Başkanlığı’na tayin edilen Hızır Bey Çelebi’nin ilk icraatı; Ekmekçi esnafı temizliğe son derce riayet edecek, hamura asla hile karıştırılmayacak, çıkarılan ekmekten hiç kimsenin şikayetçi olmamasını temin etmek olmuştur. Bursa'nın fethinde, Orhan Gazi fermanında ekmeğin üzerine titriyordu. Yine Sultan Beyazıt 1502'de çıkardığı "Kanunname-i ihtisabı Bursa" fermanıyla halkın ekmeğine karşı verilen devlet güvencesi sadece Bursa'da değil, bütün Osmanlı ülkesinde uygulanmıştır. Sultan Beyazıt'ın fermanından sonra Karadenizliler’den büyük hamur ustaları çıkmıştır. Evliya Çelebi "Seyahatname"sinde "Tam üç ay bayatlamadan kalabilen ekmekler yapar, bunları deve sırtında İran Sarayı’na bile gönderirler" diye yazmıştı.
Evlerde ekmek yapıldığı dönemlerde tatlı bir telaş sarardı. Un dikkatlice elenir, sonra temiz bir kaba alınarak ılık su ilavesi ile yorucu bir maraton başlardı. Maraton diyorum, yoğurma işlemi gerçekten uzunca bir süre alırdı ve belli bir süre sonra doğal maya katılırdı. Bu şekilde yoğrulan hamur, temiz beze sarılı olarak saatlerce mayalanmaya bırakılır, belirli aralıklarla bakılır ve istenilen durma geldiği anlaşıldığında “hamur kabardı” denir ve tekrardan yoğrularak son şekli verilirdi. İsteğe göre susam, çörek otları ilavesi ile fırına gönderilirdi. Fırından gelen sıcak ekmekte oluşan koku evi sarardı.
Simdilerde ise insanlar tekrar ev yapimi ekmege donduler.Ekmek makinalarinin yayginlasmasi da bu isi kolaylastirdi.Bende ekmek makinasi aldim ve yaklasik dort aydir ekmeklerimi kendim yapiyorum.Bu tarif ise EKMEK MAKINASINDA HAMURU YOGURULMUS AMA FIRINDA PISIRILMIS BIR EKMEGIN TARIFI.





Malzemeler;
2 bardak ilik su
1 yemek kasigi siviyag
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
1 yemek kasigi maya
Un
Malzemelerimiz ile cok yumusak ele yapisan bir hamur elde ediyoruz.Hamurumuz mayalandiktan sonra ise iki bezeye ayirarak tepsimize yan yana koyalim ve uzerine su surerek birazda tepside mayalanmasini bekleyelim.Daha sonra 180 derecelik firinda pisirelim.Firindan cikardiktan sonra hemen uzerine bez ile ortelim.Evinize yayilan mis gibi ekmek kokusu ve eger birde kahvalti icin bu ekmegi pisirdiyseniz diyecek baska sozum yok...Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder