Pazar, Ocak 3

Asure(Gekleneksel lezzet)

Asure hepimizin sevdigi,genelde yilda bir kere yaptigimiz ve tadini ozledigimiz bir lezzettir.Amerikalilar da Asureyi biliyorlar ve hatta adina Nuh'un pudingi diyorlar.Size enfes bir Asure tarifi verecegim.Simdiden afiyet olsun efendim...



MALZEMELER;

1,5 su bardağı aşurelik buğday
yarım su bardağı nohut
yarım su bardağı kurufasulye
yarım su bardağı kuru üzüm
10-15 adet kuru kayısı
1 su bardağı sut
7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum)
1 adet elma
2 su bardağı şeker
Bir miktar hindistan cevizi
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
tarçın
8 adet karanfil(Karanfilleri soyulmus yarim elmaya batirarak asurenin icine atarsaniz tadini verdikten sonra asureden almasi kolay olur)

YAPILIŞI;

Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
Kayısı, üzüm ve inciri ayıklayarak ve yıkayalim. Kayısılari tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.Baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor.
Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikatarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.Bir bardak sut ilave ederek bir tasim daha kaynatalim ve
Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ilave edin. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nışasta ilave edebilirler)
Tarçın, cevizi ve Hindistan cevizini servis tabaklarına koyduktan sonra asurenin üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder