Salı, Kasım 10

Madimak (Sivas Usulu)

Binlerce yıl önceye dayanan geleneksel bir derinliği olan Sivas mutfağı, doğada kendiliğinden yetişen otları bakımından da hayli zengin...

İLLE DE MADIMAK

Sivas mutfağı doğada kendiliğinden yetişen otlar bakımından çok zengin bir mutfak. Baharla birlikte başta ünlü madımak olmak üzere, evelik, ebegümeci, ısırgan, gelin parmağı, sarmaşık, yemlik, livik, tellice gibi lezzetli otlardan çok çeşitli ve zevkli yemekler yapılıyor. Bunlar çok seviliyor. Hatta gök gürlemeden önce bu otların yedi çeşidinden hazırlanan yemeği yiyenlerin o yıl hiç hastalanmayacaklarına inanılıyor. Bu otların içinde madımağın farklı bir yeri var. Anadolu'nun birçok yerinde bilinmesine rağmen, madımak Sivas'ın mutfak kültüründe adeta bir efsane olmuş. Madımak, zorlu geçen ağır bir kıştan sonra baharın müjdeleyicisi olarak ortaya çıkıyor. Halk hekimliğinde birçok derde deva olduğu söylenen madımağın toplanması ve hazırlanması da oldukça zor ve iyi bir madımak yemeği yapmak ustalık gerektiriyor.




Malzemeler;

2 ad soğan
1 kilo madimak
2 kasik salca
yarim kangal sucuk
tuz
pul biber
4 kasik bulgur
bir miktar siviyag

Siviyağda soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir.Daha sonra sucuk yada isteğe göre kemikli et soğanlarla birlikte pişirilir.Daha sonra Sivas yöresel otu olan madımak ilave edilir.üzerine tuz baharat ve su eklendikten sonra tekrar pişirilmeye bırakılır.Bir sure sonra bulgur ilave edilir ve kısık ateşte bir saate yakın bir sure pisirilir ,arzuya gore sarimsakli yogurt ile servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder