Cuma, Temmuz 27

Vişne Reçeli

Bayılırım vişne reçeline.Tek başına kolay kolay yenemeyecek bir meyvenin şekerle buluşmasının sonucu ortaya çıkan bu enfes tat bence büyük bir lütuf... Vişne reçelini illaki çekirdeklerini çıkararak yapmanıza gerek yok sadece saplarından ayırarak iyice yıkamanız yeterli. Yalnız ilk başta fazla sulanmayacağı için kaynatırken 2 su bardağı su ilave etmenizi tavsiye ederim. (Çekirdeklerini tel tokanın arkası ile rahatça çıkarabilirsiniz...) Ben miktarı biraz çok tuttum. 3 kilo vişne 2 kilo şeker 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Akşamdan şekerle ıslattığımız vişnelerimizi ertesı gün 45 dk kaynatıyoruz.Limon tuzunu ekleyip 15 dk.daha kaynatıp,üzerine temiz bir tülbent örtüp güneşte koyulaştırıyoruz.Islak kaşık sürmedikten sonra uzun süre ekşimeden kullanabilirsiniz.Afiyet olsun...

Pazartesi, Temmuz 23

Erik Marmelatı

Tam erik zamanı... Annecigim'in bahcesinden topladığı kıpkırmızı eriklerin birazını marmelat birazını da erik suyu olarak hazırladım.Bu sıcaklarda enfes bir icecek. Mevsiminde tüketilen her besin daha faydalı olduğu için eriğinde zamanını kaçırmayalım.Faydaları saymakla bitmiyor; Romatizma, mafsal kireçlenmesi için yararlıdır. Bağırsakları yumuşatıcıdır. Kansızlığa karşı kullanılabilir. Ateş düşürücü Regl düzenleyici etkisi eriğin faydaları arasındadır. B vitamini, magnezyum, potasyum bakımından zengindir. Ben yaklaşık üç kilo erik kullandım.Erikleri yıkadım büyük bir tencereye koydum ve 10 dk.kaynattım.Biraz soğuduktan sonra kevgirden suyunu süzdüm hiç şeker katmadım erik tatlı olduğu için.Kevgirde kalan kısmını ise baska bir tencerenin üzerine koydum çekirdek ve kabukları kalana kadar geçirdim.Tencerede kalan erik posasını 2 bardak şeker koyarak kaynattım.En son bir tatlı kaşığı limon tuzu katarak 10 dk.daha kaynattım ve soguduktan sonra kavanoza aldım.İster kahvaltıda ister sütlü tatlılarla afiyetle yemeniz dileğiyle....Suyu iftarda bir güzel gitti ki.....

Perşembe, Temmuz 19

Kadife Ablacığım'ın Kahvaltı Sofrası

Bahçeşehir'de Sevgili Teyzeciğimin kızının özenle döşenmiş güzel evinde harika bir kahvaltı yaptık.Hani derler ya insanın evi kendini yansıtmalı diye işte tam öyle ablacığım kendi gibi sıcacık döşemiş evini...Eve bayıldım ama kahvatı da bir ayrıydı yani...

Bolu(ABANT)gezimiz

Haftasonu degisik birseyler yapalım dedik ve İstanbul'a en yakın yerlerden biri olan ABANT'a gezmeye gitmeye karar verdik.Önce Bolu'ya arkadaşım Fatma'nın köyüne ordan da sabahleyin Abant'a gittik.Ayşe yengemizin mis gibi cevızli ekmeği ve bazlamasının kokuları ile uyanarak kahvaltımızı ettik ve yola düştük.